Nordic Allstar

Basket i USA

by on Sep.06, 2014, under Sport

Basketball er spesielt populært i USA. Sporten ble utviklet i Canada, men det tok ikke lang tid før den spredte seg til USA. I 1985 var sporten etablert på de fleste universiteter i USA, og allerede i 1901 begynte universiteter og colleger å sponse herrenes basketballspill. I 1920 var det hundrevis av profesjonelle lag i USA, men ligaene var dårlig organisert. Basketball for kvinner var derimot mer organisert. Det ble satt opp regler, og i 1924 ble kvinnebasketball inkludert i det internasjonale kvinnesportsforbundet.

Basketball ble en idealsport på de videregående skolene i USA, ettersom sporten krevde lite utstyr og var lett å lære. De aller fleste videregående skoler i USA har minst ett basketballag. Man regner med at mer enn én million amerikanere spiller basketball på videregående. Den første proffligaen i USA startet i 1925, under navnet ABL (The American Basketball League). I mange år var dette den eneste store ligaen, men i 1937 ble NBL (National Basketball League) startet. De skaffet seg store sponsorer, og ligaen varte fram til 1949, da den ble slått sammen med BAA (Basketball Association of America). BBA hadde bare eksistert i tre år, og var et forsøk på å lage en proffliga.

Da BBA og NBL slo seg sammen, byttet de navn til NBA (National Basket Association). Etter dette begynte sporten å vokse raskt. I dag er NBA den største profesjonelle basketballigaen i verden, både sportslig og økonomisk. Kvinnenes liga WNBA ble startet i 1997. Mange tvilte på at den ville lykkes, men ligaen ble en stor suksess på bare noen få år. I dag er WNBA svært populær, og denne proffligaen er også den beste kvinneligaen i verden.


Boston Celtics

New York Knicks

Chicago Bulls